Snurken vermindert de slaapkwaliteit en is storend voor uw partner. Een goede slaapkwaliteit is essentieel om goed uitgerust aan de dag te kunnen beginnen en goed te presteren overdag. Zowel bij kinderen als volwassenen is dit dus geen banale aandoening en verdient dit een afdoende oppuntstelling en behandeling.

De NKO-arts kijkt na of er een vernauwing is ter hoogte van de bovenste luchtwegen, die het snurken kan veroorzaken. Een neusendoscopie en een soepele laryngoscopie kan op de raadpleging uitgevoerd worden om de bovenste luchtwegen grondig te exploreren. Tevens wordt nagegaan of het snurken gepaard gaat met apneu. Dit kan bevestigd worden door een slaaponderzoek (polysomnografie). Dit laatste onderzoek wordt enkel in het ziekenhuis uitgevoerd op afspraak.

De meest voorkomende risicofactoren voor snurken zijn:

o   overgewicht: tips om te vermageren worden gegeven door uw NKO-arts, met name dieet aanpassen en meer bewegen

o   slechte slaaphygiëne: tips voor een betere slaaphygiëne worden gegeven door uw NKO-arts, met name lichte maaltijd ’s avonds, niet te laat eten, geen alcohol ’s avonds, geen oppeppende dranken na de middag en ’s avonds, geen slaappillen

o   te grote amandelen: een tonsillectomie of intracapsulaire tonsillectomie kan door uw NKO-arts worden aangeraden

o   te lange huig: een uvulopalatopharyngoplastie met radiofrequentie kan hulp bieden

o   neustussenschotdeviatie: een septoplastie kan aangeraden worden ter correctie van de neustussenschotdeviatie

o   allergische rhinitis met neusverstopping

o   kaak die teveel naar achter staat: doorverwijzing naar een maxillofaciaal chirurg voor een mandibular advancement device en/of orthognatische heelkunde.